Real Tennis

Real Tennis

Real tennis is nog steeds dezelfde sport als het koninklijke spel dat met zoveel enthousiasme werd gespeeld op alle vorstelijke hoven van Europa en door een groot contingent van de stedelijke elite tussen ongeveer 1500-1800. Na 1800 daalde de belangstelling voor het spel op het continent, maar het overleefde in Groot-Brittannië. Na 1874, toen het nieuwe potje grasveld het land doorkruiste, werd het koninklijke tennis weer populairder onder de Engelse aristocratie. Tegen het jaar 1900 was de populariteit van grastennis zo groot dat het universeel "tennis" werd genoemd en het oude spel moest zich onderscheiden door "Real" tennis te worden. Tegenwoordig, aangetrokken door de combinatie van slimme balcontrole en tactische vaardigheden die vereist zijn voor dit subtiele spel, nemen veel spelers real tennis weer op. Bovendien is elke nieuwe speler volledig op de hoogte van de unieke historische stamboom van het spel. Voor de toegewijden, zo'n 7000 spelers over de hele wereld, is real-tennis het mooiste tijdverdrijf dat nog wordt bedacht door de humor van de mens.

Real tennis heeft de oudste van alle wereldkampioenschappen sport, die dateert uit 1740. Tegenwoordig zijn er ook veel toernooien voor amateurs. Er zijn drieëntwintig clubs in Groot-Brittannië, negen in de VS, vier in Australië en vier in Frankrijk.


Ga voor uitgebreide beschrijving van de geschiedenis van Real Tennis naar de door de bond gesponsorde website: www.real-tennis.nl 

Get tickets for the tournament, 16-21 July: https://bit.ly/realtennistrophy

Toelichting en speluitleg overgenomen van de Engelstalige Wikipedia. Bewust zoveel mogelijk in de vertaling onaangetast om het begrip van deze interessante sport te bevorderen.

Echt tennis

Echt tennis  - een van de vele spellen die soms "de sport der koningen " worden genoemd - is de oorspronkelijke racketsport waarvan het moderne tennisspel (oorspronkelijk "gazontennis" genoemd) is afgeleid. Het is ook bekend als court tennis in de Verenigde Staten, [1] voorheen koninklijk tennis in Engeland en Australië , [2] en courte-paume in Frankrijk (om het te onderscheiden van longue-paume , en in verwijzing naar het oudere, racketloze spel van jeu de paume, de voorloper van moderne handbal- en racketspellen). Veel Franse echte tennisbanen zijn bij jeu de paume clubs.

De term real werd voor het eerst gebruikt door journalisten in het begin van de 20e eeuw als een retroniem om het oude spel te onderscheiden van het moderne gazontennis (hoewel deze laatste sport tegenwoordig zelden wordt beoefend op grasvelden buiten de weinige door sociale clubs beheerde landgoederen zoals Wimbledon ).

Er zijn meer dan 50 actieve echte tennisbanen in de wereld, gelegen in het Verenigd Koninkrijk, Australië, de Verenigde Staten en Frankrijk. [3] Andere landen hebben momenteel in onbruik geraakte rechtbanken, zoals de twee in de Republiek Ierland . De sport wordt ondersteund en bestuurd door verschillende organisaties over de hele wereld .

Jesmond Dene jeu à dedans court, zicht richting service end

Spelbeschrijving 

Rackets en ballen

De regels en puntentelling zijn gelijkaardig aan die van gazontennis , dat van echt tennis voortkomt, maar zijn complexer. In beide sporten is het scoren met vijftien ('40' is een afkorting voor de oorspronkelijke vijfenveertig). Bij echt tennis winnen zes games echter een set, zonder dat er een marge van twee games nodig is, zoals bij gazontennis [4], hoewel voor sommige toernooien meer games nodig zijn (maar liefst 10) om te winnen, waarbij meestal één enkele set wordt gespeeld. Een wedstrijd is meestal het beste van drie sets, behalve wedstrijden tussen mannen in de grote open toernooien, die het beste van vijf sets zijn.

Uitrusting 

In tegenstelling tot de op latex gebaseerde technologie die ten grondslag ligt aan de moderne tennisbal, maakt het spel gebruik van een bal met een kurken kern die qua ontwerp zeer dicht lijkt op de originele ballen die in het spel worden gebruikt. de 2+Ballen met een diameter van 1 ⁄ 2 inch (64 mm) zijn handgemaakt en bestaan ​​uit een kern van kurk met een weefselband die er strak omheen is gewikkeld, verdicht door buitenste wikkelingen van touw en bedekt met een met de hand genaaide laag van zwaar, geweven, wollen doek, traditioneel Melton- doek (niet vilt , dat niet geweven is en niet sterk genoeg is om als balbedekking mee te gaan). De ballen waren van oudsher wit, maar rond het einde van de 20e eeuw werd "optisch geel" geïntroduceerd voor een betere zichtbaarheid, zoals jaren eerder was gedaan bij tennis. De ballen zijn veel minder veerkrachtig dan tennisballen en wegen ongeveer 2,5 cm+1 / 2 ounces (71 g) (gras tennisballen wegen doorgaans 2 ounces (57 g)).

De 27-inch (690 mm) korte, asymmetrische rackets zijn gemaakt van hout en gebruiken zeer strakke nylon snaren om de zware ballen aan te kunnen. Het ovaal van het racket is gevormd om het gemakkelijker te maken om ballen dicht bij de grond of in hoeken te slaan, en om een ​​snel schot met een lage balvlucht te vergemakkelijken die voor een tegenstander moeilijk terug te slaan is. Er zijn twee bedrijven in de wereld die deze rackets met de hand maken: Grays of Cambridge (VK) en Gold Leaf Athletics (VS).

Rackets en ballen

Een voorbeeld lay-out van een tennisbaan. 

Een geldige service moet zich voordoen voor de tweede galerij lijn en druk op de dienst penthouse voordat laten vallen in de ontvangende rechtbank , gekenmerkt door de servicelijn en breuklijn . Overeenkomstige achtervolgingslijnen strekken zich uit vanuit het midden van de zijgalerijen aan zowel de dienst- als de gevarenzijde, inclusief de eerste , deur , tweede en laatste . Galerijberichten en het netbericht zijn gemarkeerd met cirkels. Gearceerde gebieden zijn de winnende openingen, de dedans , grille en winnende galerij. Geen van deze, noch de palen, zouden zichtbaar zijn met een werkelijk bovenaanzicht zoals afgebeeld.

Banen

Er zijn tegenwoordig twee basisontwerpen: jeu quarré, een ouder ontwerp, en jeu à dedans. De baan van Falkland Palace is een jeu quarré-ontwerp dat in tegenstelling tot jeu à dedans court een tamboer en dedans mist. Mary, Queen of Scots was vooral dol op het spel, en er wordt gezegd dat ze de mensen van Schotland schandalig maakte door een herenbroek te dragen om te spelen. 

Newmarket-Suffolk jeu à dedans court, zicht op het einde van het gevaar.

De meer gebruikelijke echte tennisbaan (jeu à dedans) is een zeer substantieel gebouw (dat een gebied omvat dat breder en langer is dan een tennisbaan, met hoge muren en een plafond dat hoog genoeg is om alles behalve de hoogste lobshots te bevatten). Het is aan alle vier de zijden omsloten door muren, waarvan er drie schuine daken hebben, zogenaamde "penthouses", waaronder verschillende openingen ("galerijen", van waaruit toeschouwers het spel kunnen bekijken en die ook een rol spelen bij het scoren van punten) , en een steunbeer die binnendringt in het speelgebied (tamboer) waar schoten kunnen worden gespeeld. 

Er zijn geen "standaardafmetingen" voor banen. De meeste zijn ongeveer 110 bij 39 voet (34 m x 12 m) boven de penthouses en ongeveer 96 bij 32 voet (29,3 m x 9,8 m) op de speelvloer, variërend met een voet of twee per baan. Ze zijn dubbel asymmetrisch: elk uiteinde van de baan verschilt in vorm van de andere, en de linker- en rechterkant van de baan zijn ook verschillend.

Manier van spelen 

De service vindt altijd plaats vanaf dezelfde kant van de baan (de "service"-kant); een goede service moet het zijpenthouse (boven en links van de server) op of over de witte servicelijn aan de kant van de ontvanger ("hazard") raken voordat hij de vloer raakt in een gemarkeerd gebied aan die kant. Er zijn tal van en sterk uiteenlopende stijlen van dienstverlening. Deze krijgen beschrijvende namen om ze te onderscheiden - voorbeelden zijn "spoorlijn", "bobbel", "kak", "piqué", "boemerang" en "giraffe". [5] [ citaat nodig ]

Het spel heeft vele andere complexiteiten. Als de bal bijvoorbeeld twee keer op de vloer stuitert aan de servicezijde, verliest de serverende speler het punt over het algemeen niet. In plaats daarvan wordt een "achtervolging" genoemd waarbij de bal voor de tweede keer stuitert en de serveerder later in het spel de kans krijgt om de achtervolging vanaf de ontvangende kant "uit te spelen"; maar om het punt te winnen dat wordt uitgespeeld, moet de tweede bounce van hun schot verder van het net zijn (dichter bij de achtermuur) dan het schot dat ze oorspronkelijk niet bereikten. Een chase kan ook aan de ontvangende ("hazard") kant worden opgeroepen, maar alleen aan de helft van die kant die het dichtst bij het net ligt; dit wordt een "gevarenjacht" genoemd.

De gebieden van het veld waar achtervolgingen kunnen worden opgeroepen, zijn gemarkeerd met lijnen die over de vloer lopen, evenwijdig aan het net, over het algemeen ongeveer 1 yard (0,91 m) uit elkaar - het zijn deze lijnen waarmee de achtervolgingen worden gemeten. Bovendien kan een speler het voordeel behalen van serveren alleen door behendig spel (namelijk het "leggen" van een "achtervolging", wat zorgt voor een verandering van het einde). Dit staat in schril contrast met tennis, waar spelers afwisselend hele games serveren en ontvangen. Bij echt tennis kan de service alleen tijdens een game veranderen, en het is niet ongewoon om een ​​speler meerdere games achter elkaar te zien serveren totdat er een achtervolging is ingezet. Inderdaad, in theorie zou een hele wedstrijd kunnen worden gespeeld zonder verandering van service, waarbij dezelfde speler elk punt bedient.

De zware, stevige ballen maken veel spin, waardoor ze vaak onder onverwachte hoeken van de muren terugkaatsen. Voor een goede achtervolging (dicht bij de achterwand) is het wenselijk om een ​​snijslag te gebruiken, die backspin aan de bal geeft, waardoor deze na het raken van de achterwand scherp naar beneden komt.

Een andere draai aan het spel komen van de verschillende raamachtige openingen ('galerijen') onder de daken van de penthouses die de speler in sommige gevallen de kans bieden om het punt onmiddellijk te winnen wanneer de bal in de opening wordt geslagen (in andere gevallen , creëren deze vensters een " achtervolging "). In feite zijn dit "doelen" waarnaar moet worden gestreefd. De grootste dergelijke opening, die zich achter de server bevindt, wordt de " dedans . genoemd" en moet vaak worden verdedigd op de volley van hard geraakte schoten, "krachten" genoemd, afkomstig van de ontvangende ("hazard") kant van het veld. De resulterende volleys op de verdedigingshelft en de mogelijkheid om schoten van de zijmuren en de glooiende penthouses bieden veel interessante shotkeuzes die niet beschikbaar zijn in tennis.Bovendien, vanwege het gewicht van de ballen, de kleine rackets en de noodzaak om de achterkant van de baan te verdedigen, zijn veel gazontennisstrategieën, zoals spelen met topspin, en serve-and-volley-tactieken, zijn niet effectief.

Geschiedenis 

Jeu de paume, Parijs

Men denkt dat de term "tennis" is afgeleid van het Franse woord tenez, wat "let op" betekent - een waarschuwing van de server aan de ontvanger. Echt tennis is in drie eeuwen geëvolueerd van een eerder balspel dat rond de 12e eeuw in Frankrijk werd gespeeld. Dit had enige overeenkomsten met palla , vijven , Spaanse pelota of handbal , in die zin dat het ging om het slaan van een bal met de blote hand en later met een handschoen. Dit spel kan zijn gespeeld door monniken in het klooster kloosters, maar de constructie en het uiterlijk van rechtbanken lijken meer op middeleeuwse binnenplaatsen en straten dan op religieuze gebouwen. Tegen de 16e eeuw was de handschoen een racket geworden, was het spel verplaatst naar een afgesloten speelveld en waren de regels gestabiliseerd. Echt tennis verspreidde zich over Europa , met de pauselijke legaat die in 1596 meldde dat er alleen al in Parijs 250 rechtbanken waren, in de buurt van het hoogtepunt van zijn populariteit in Frankrijk. [6]

De koninklijke belangstelling voor Engeland begon met Henry V (regeerde 1413-1422), maar het was Henry VIII (regeerde 1509-1547) die de grootste indruk maakte als jonge monarch, door het spel met verve te spelen in Hampton Court op een hof dat hij had gebouwd 1530 en op verschillende andere rechtbanken in zijn paleizen. Zijn tweede vrouw Anne Boleyn keek naar een echte tenniswedstrijd toen ze werd gearresteerd en er wordt aangenomen dat Henry aan het tennissen was toen hem het nieuws werd gebracht over haar executie . [7] Koningin Elizabeth I was een fervent toeschouwer van het spel. Tijdens het bewind van James I (1603-1625), waren er 14 rechtbanken in Londen. [8]

In Frankrijk was François I (1515-1547) een enthousiaste speler en promotor van echt tennis, het bouwen van rechtbanken en het aanmoedigen van spel onder zowel hovelingen als gewone mensen. Zijn opvolger, Hendrik II (1547-1559), was ook een uitstekende speler en zette de koninklijke Franse traditie voort. Het eerste bekende boek over tennis, Trattato del Giuoco della Palla, werd tijdens zijn bewind, in 1555, geschreven door een Italiaanse priester, Antonio Scaino da Salo. Twee Franse koningen stierven aan tennisgerelateerde afleveringen - Lodewijk X van een ernstige rilling na het spelen en Charles VIII nadat hij zijn hoofd had geslagen op de bovendorpel van een deur die naar de rechtbank in het koninklijke kasteel van Amboise leidde . Koning Karel IXverleende in 1571 een grondwet aan de Corporation of Tennis Professionals , waarmee een carrière voor de 'maître paumiers' werd gecreëerd en drie niveaus van professionals werden ingesteld: leerling, medewerker en meester. De eerste codificatie van de regels van echt tennis werd geschreven door een professional genaamd Forbet en gepubliceerd in 1599. [9]

Het spel bloeide onder de 17e-eeuwse adel in Frankrijk, Spanje, Italië, Nederland en het Habsburgse rijk , maar leed onder het Engelse puritanisme , omdat het sterk werd geassocieerd met gokken. Tegen het tijdperk van Napoleon werden de koninklijke families van Europa belegerd en werd echt tennis, een rechtbankspel, grotendeels verlaten. [10] Echt tennis speelde een rol in de geschiedenis van de Franse Revolutie , door middel van de Tennisbaaneed , een belofte ondertekend door Franse afgevaardigden op een echte tennisbaan, die een beslissende vroege stap vormde in het starten van de revolutie .

Een grafschrift in St Michael's Church, Coventry , geschreven rond 1705, lees, gedeeltelijk: [11]

Hier ligt een oude weggegooide tennisbal: er

werd van de lente tot de herfst afgeranseld,

met zoveel hitte en zoveel

haast , de arm van de tijd voor schaamte werd eindelijk moe.

Tijdens de 18e eeuw en het begin van de 19e eeuw, toen het echte tennis afnam, ontstonden er nieuwe racketssporten in Engeland: rackets en squashrackets .

Echt tennishuis in Coburg , Duitsland

Er is gedocumenteerde geschiedenis van rechtbanken in de Duitse staten vanaf de 17e eeuw, de sport stierf daar blijkbaar tijdens of na de Tweede Wereldoorlog . [ citaat nodig ]

In het Victoriaanse Engeland had echt tennis een opleving, maar later verschoof de brede publieke belangstelling naar het nieuwe, veel minder moeilijke buitenspel van gazontennis , dat al snel de meer populaire sport werd en door beide geslachten werd gespeeld (echte tennissers waren bijna uitsluitend mannetje). Echte tennisbanen werden gebouwd in Hobart , Tasmanië (1875) en in de Verenigde Staten, te beginnen in 1876 in Boston , en in New York in 1890, en later bij atletiekclubs in verschillende andere steden. Echt tennis had grote invloed op het spel van stické , dat in de 19e eeuw werd uitgevonden en aspecten van echt tennis, grastennis en rackets combineerde .

Echt tennis heeft de langste reeks opeenvolgende wereldkampioenen van alle sporten ter wereld, daterend uit 1760.